ازدواج مهترین و شیرین ترین اتفاق زندگی با چالشهای متفاوتی همراه خواهد بود. نوع برگزاری مراسم با توجه به سنتها، بودجه، انتخاب مکان و چیدمان مراسم از اصلی ترین دغدغههای عروسی ایرانی میباشد. ازدواج این سنت پسندیده اعلام رسمی شروع زندگی دختر و پسر بوده که با توجه به فرهنگ هر منطقه متفاوت خواهد بود. در ادامه با انواع آداب و رسوم عروسی ایرانی بیشتر آشنا خواهید شد.
مراحل ازدواج ایرانی
ازدواج در هر کشوری مراحل خاص خود را دارد. مراحل کلی عروسی ایرانی شامل موارد زیر خواهد بود.
خواستگاری
در قدیم خانوادهها با انتخاب دختری مناسب با توجه به سلایق خود و نظر پسرشان به خواستگاری رفته و دختر و پسر در حین رفت و آمدها باهم آشنایی پیدا میکردند. در آن زمان رسم بود چند نفر از اعضای خانواده پسر به منزل دختر رفته و عروس با آوردن چای از مهمانها پذیرایی میکرد و به سوالات خواستگاران جواب میداد.
در صورتی که دختر مورد پسند خانواده داماد بود در جلسه بعد با رضایت خانواده دختر، پسر را نیز با خود به همراه میآوردند. اما امروزه اکثرا دختر و پسرها قبل از ازدواج باهم آشنا شده و در صورت توافق طرفین، خانوادهها را در جریان قرار داده و بعد اقدام به برگزاری مراسم خواستگاری خواهند کرد.
مهریه
تعیین مهریه و توافق دو خانوار بر سر میزان مهریه از مسائل مهم در خصوص ازدواج جوانان در ایران میباشد. مهریه باید به اندازه ای باشد که مرد امکان پرداخت آن را داشته باشد.
مهریه که حق طبیعی زن در ازدواج بوده، عدد خاصی نداشته و بر اساس نظر خانواده عروس و داماد تعیین میشود. متاسفانه امروزه زنان از مهریه به عنوان اهرمی برای طلاق استفاده کرده و با تعداد مهریه بالا سعی خواهند کرد فاتح میدان باشند.
بله برون
پس از آشنایی دختر و پسر و تایید آنها، مراسم بله برون با حضور بزرگترهای فامیل برگزار خواهد شد. در این مراسم درباره مهریه، مخارج عروسی و تعیین تاریخ عقد و عروسی صحبت خواهد شد.
سپس صحبتهای رد و بدل شده در کاغذی نوشته شده و از طرف دو خانواده امضا خواهد شد. یکی از سنتهای عروسی ایرانی در بله برون، آوردن هدایایی از قبیل انگشتر و یک قواره پارچه از جانب خانواده داماد میباشد.
مراسم عقد
پس از برگزاری مراسم بله برون و بله گفتن عروس خانم، نوبت به برگزاری مراسم عقد میرسد. این مراسم بسته به سلیقه و نظر خانواده عروس در منزل، تالار و یا محضر ازدواج صورت خواهد گرفت. لازم به ذکر است تمام هزینه مراسم عقد بر عهده خانواده عروس میباشد.
زمانی که خطبه عقد توسط عاقد جاری شد دختر و پسر بهم محرم شده و تا زمان رفتن به خانه خود میتوانند باهم رفت و آمد کرده و با روحیات هم بیشتر آشنا شوند. در فاصله بین عقد و عروسی معمولا در اعیاد و مناسبتهای مختلف، خانواده داماد به خانه عروس رفته و هر دو خانواده برای طرف مقابل هدایایی خواهند گرفت. برای اطلاع از لیست کارهای مراسم عقد کافی است اینجا کلیک نمایید.
امضای عقد نامه
یکی از آداب و رسوم عروسی ایرانی، برگزاری مراسم عقد در دفترخانه توسط عاقد شرعی میباشد. این مراسم با حضور اعضای درجه یک عروس و داماد و دوستان صمیمی هر یک با تشریفات خاصی برگزار خواهد شد. در این مراسم باید حداقل ۲ شاهد عاقل و بالغ در محضر حضور داشته باشند تا خطبه عقد جاری شود.
سفره عقد
سفره عقد از المانهای مهم عروسی ایرانی میباشد. در این مراسم عروس و داماد بالای سفره مقابل آینه و شمعدان نشسته و اقلامی از قبیل شاخه نبات، عسل، نان، پنیر، سبزی و میوه به دیزاین سفره کمک خواهد کرد. قند سابیدن از مراسم سفره عقد بوده که توسط افراد نزدیک عروس و داماد صورت خواهد گرفت.
مراسم پاگشای عروس
یکی از آیینهایی که از دیرباز تا به امروز در عروسی ایرانی پا برجا مانده است پاگشای عروس و داماد میباشد. بدین شکل که پس از برگزاری مراسم عروسی، خویشاوندان عروس و داماد به نوبت آنها را به خانه خود دعوت کرده و با دادن هدایایی از آنها استقبال خواهند کرد. این کار سبب رفت و آمد عروس و داماد با اقوام و شرکت در فعالیتهای اجتماعی خواهد شد.
خرید جهیزیه
در گذشته خرید جهیزیه با حضور عروس و داماد و خانوادههایشان صورت میگرفت. اما امروزه معمولا دختر و پسر به تنهایی اقدام به خرید جهیزیه خواهند کرد. خرید انگشتر، آینه و شمعدان، لباس عروس، کت شلوار داماد و لوازم آرایش از جمله خریدهای ضروری عروسی میباشد. چند روز قبل از برگزاری مراسم عروسی، آشنایان نزدیک برای چیدن جهیزیه عروس و داماد به خانه آنها خواهند رفته که به این رسم جهازبران خواهند گفت.
مراسم حنابندان
در آخرین شب اقامت عروس در خانه پدری، جشنی به عنوان حنابندان در منزل عروس برگزار خواهد شد. در این مراسم که در واقع جشن خداحافظی عروس بوده، زنان فامیل عروس را به حمام برده، آرایش میکنند و تا قبل غروب به خانه برگشته و شروع به جشن و پایکوبی مینمایند.
خانواده داماد نیز با آوردن میوه، شیرینی و حنای تزئین شده در این شادی سهیم خواهند شد. در آخر مراسم، دستهای عروس را حنا میبندند و به مهمانان نیز تعارف خواهند کرد تا در صورت تمایل این کار را برای خود انجام دهند.
جشن عروسی
پس از اتمام مراسم عروسی، مهمانان به سمت خانه پدر عروس روانه شده تا از آنها پذیرایی شود. وظیفه پدر عروس گذاشتن دست دخترش در دستان دامادش خواهد بود. سپس با آوردن آینه و قرآن آنها را برای رفتن به خانه بخت بدرقه میکنند.
خانواده داماد نیز عروس را به خانه خود برده و از مهمانان با تدارک دیدن شام پذیرایی خواهند کرد. در انتهای شب نیز عروس و داماد با همراهی جوانان فامیل و دوستان به منزل خود رفته و زندگی مشترک خود را آغاز خواهند کرد.
اگر میخواهید از کارهای داماد قبل از عروسی مطلع شوید این مقاله را به دقت مطالعه نمایید.
مراسم پاتختی
رسم است مراسم پاتختی درست فردای جشن عروسی برگزار شود. در این مراسم عروس خانم آرایش کرده و با لباس زیبا روی یک صندلی مینشیند. مهمانان دعوت شده نیز پس از رقص و شادباش به عروس، هدایایی پیشکیش عروس خانم خواهند کرد.
ماه عسل
ماه عسل از سنتهای پرخاطره عروسی ایرانی میباشد. پس از برگزاری مراسم عروسی و پاتخت، عروس و داماد به مسافرت رفته تا با خلق و خوی هم بیشتر آشنا شوند. این سفر میتواند داخلی یا خارجی باشد.
آداب و رسوم عروسی ایرانی در نقاط مختلف ایران
در اقصی نقاط ایران برپایی عروسی ایرانی با شکوه و جلال خاصی برگذار خواهد شد. در برپایی این مراسم تفاوتهایی در هر شهری با توجه به سنتهای خاص هر منطقه وجود خواهد داشت. برای آشنایی با آداب و رسوم عروسی ایرانی در نقاط مختلف ایران پهناور با ما همراه باشید.
مازندران
علاوه بر مراسمات ذکر شده در ابتدای مقاله، مازندران دارای رسوم متفاوتی خواهد بود. به عنوان مثال برای دعوت مهمانان به مراسم عروسی از زنی که به آن خورگیر میگویند استفاده خواهد شد. از دیگر مراسم جالب عروسی ایرانی در مازندران میتوان به خرج بر اشاره کرد.
خرج بر به مراسمی گفته میشود که داماد یک روز مانده به عروسی با استفاده از الاغ و گوسفند، مواد غذایی نظیر گوشت، برنج و دیگر اقلام ضروری را با همراهی موسیقی سنتی روانه خانه عروس خواهد شد. اقوام داماد در این مسیر او را همراهی خواهند کرد. حنابندان در مازندارن در شب قبل از عروسی به طور خصوصی برای عروس و داماد اجرا شده و دو خانواده به رقص و پایکوبی و شادی خواهند پرداخت.
در روز عروسی نیز سینی بزرگی برای جمع آوری هدایای نقدی مهمانان تهیه خواهد شد. برای برگزاری این مراسم جمعی از افراد سینیها را بر روی سر گذاشته و آواز محلی سر خواهند داد. سنت دیگر عروسی ایرانی در استان زیبای مازندران دادن یک سکه طلا از طرف پدر داماد به عروس مقابل در منزل نوعروس میباشد.
لرستان
در استان لرستان قومیتهای زیادی حضور دارند. به همین دلیل مراسمات و آداب و رسوم عروسی در این منطقه کمی متفاوت خواهد بود. دادن شیربها یکی از آیینهای کهن لرستانیها میباشد. شیربها پولی است که خانواده داماد برای تشکر از خانواده عروس به منظور بزرگ کردن دخترشان داده میشود. امروزه این رسم کمی منسوخ شده اما در مناطقی از لرستان هنوز پابرجا بوده که شیربها برای خرید لباس و آبادی خانه هزینه خواهد شد.
سنتی دیرینه اما زیبا در خطه لرستان سرکله میباشد. بدین شکل که خانواده داماد برای کل زنان و دختران فامیل لباس تهیه کرده و به عنوان هدیه بعد از اتمام مراسم عروسی خواهند داد. موسیقی سنتی که توسط جوانان فامیل اجرا میشود شور و نشاط خاصی به مراسم خواهد داد. این موسیقیهای دل انگیز شامل دیهول و کورنا که شباهت زیادی به درام و ساکسیفون دارد میباشد. اجرای رقص توشمال به شکل هارمونیک و با تکان دادن پارچههای رنگی یکی از جلوههای بصری عروسی ایرانی در بخشهایی از لرستان میباشد.
کردستان
یکی از مناطقی که دارای سنتهای خاص برای برگزاری هر چه بهتر عروسی ایرانی میباشد کردستان است. جالب است بدانید برپایی مراسم عروسی در این شهر ۷ روز به طول خواهد انجامید. در دو روز ابتدایی زنان تمام محله به سمت خانه داماد رهسپار شده تا در پختن نان عروسی به آنها کمک کنند. همچنین از طرف خانواده پسر دو نفر که یکی زن و دیگری دختر است را به خانه عروس میفرستند تا به آنها در پخت غذا کمک کرده و دست عروس را در حنا بگذارند. این دو علاوه بر آشپزی وظیفه آوردن لباسهای تهیه شده خانواده داماد برای خانواده دختر را نیز بر عهده دارند. آن دو تا زمانی که مطمئن شوند همه چیز برای برگزاری عروسی مهیا شده در خانه عروس میمانند. پس از آن ۷ شب پر هیجان و شاد انتظار دو خانواده را میکشد.
جنوب ایران
در گذشته در جنوب ایران عمدتا عروسیها ۷ روز طول میکشید اما امروزه این عدد به سه روز کاهش یافته است. اما با وجود افزایشه هزینهها از کیفیت عروسی ایرانی در شهرهای جنوبی ایران کم نشده است. در برخی شهرها مانند قشم مراسم عروسی بعد از ناهار برگزار خواهد شد. بدین صورت که اقوام نزدیک به صرف ناهار به منزل عروس دعوت شده و پس از آن به تزئین اتاق عروس و داماد خواهند پرداخت. جالب است بدانید با وجود اینکه مهمانان چند روز در خانه دختر حضور دارند اما اجازه دیدن عروس را به هیچ وجه نخواهند داشت.
پس از غروب کردن خورشید، نوبت به پذیرایی از سایر مهمانها میرسد. در همین حین داماد به همراه دو مرد دیگر آواز خوانان و رقص کنان به سمت خانه عروس راهی میشوند. عروس نیز به همراه دو زن دیگر آهنگ خاصی را زمزه کرده و پایکوبی میکنند. عروس تنها بعد از رفتن مهمانها اجازه دارد تور را از روی صورت خود بردارد. مراسم عروسی در جنوب ایران به اینجا ختم نخواهد و تا ۷ روز اهالی محل میخوانند و میرقصند.
جمع بندی
حال که با انواع مراسمات عروسی ایرانی در مناطق مختلف آشنا شدید نوبت به برگزاری مراسم آبرومند و با شکوه میباشد. سپردن برپایی مراسم عروسی به تشریفات شریف بهترین تشریفات مشهد، این امکان را به شما خواهد داد که با هر بودجه ای، شاهد مراسمی شیک و درخور شان شما خواهید بود.
جهت اطلاع از شرایط تشریفات عروسی ارزان در مشهد اینجا کلیک نمایید.
سوالات رایج
- رزرو تالار
- کرایه میز و صندلی
- رزو عاقد
- تهیه شام عروسی
- چاپ کارت دعوت
- گل زدن ماشین عروس
- رزرو آتلیه عروس و داماد
- کرایه لباس عروس
- رزرو آرایشگاه عروس و داماد
- هماهنگی با دی جی عروسی در مشهد
تشریفات شریف علاوه بر مشهد در تهران، کیش و برخی از شهرهای شمالی آماده خدمت رسانی به شما هموطنان گرامی در خصوص برگزاری عروسی ایرانی به بهترین شکل خواهد بود.
بله، تشریفات شریف بهترین تشریفات مشهد پیش از تمامی مراسمات مشاوره رایگان خواهد داشت.